با پیشرفت علم و تکنولوژی، در حال حاضر روش‌های مختلفی برای نورپردازی ساختمان‌ها و فضای شهری ابداع شده است. یکی از روش‌های نوین که توجه زیادی را به خود جلب کرده است، نورپردازی هوشمند نام دارد. شاید در محیط کار یا در خانه دوستان یا آشنایان خود، نورپردازی هوشمند را دیده باشید اما می‌خواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه به‌دست بیاورید. با توجه به اینکه در حال حاضر فیبر نوری به‌عنوان یکی از بهترین تجهیزات جهت راه‌اندازی سیستم روشنایی هوشمند شناخته شده است، ما در این مطلب قرار است در مورد فیبر نوری و نورپردازی هوشمند، اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. پس با ما همراه باشید.

منظور از نورپردازی هوشمند چیست؟

اجازه دهید در ابتدا در مورد این موضوع صحبت کنیم که چه زمانی می‌توان گفت یک سیستم روشنایی، سیستمی کاملاً هوشمند است. مهمترین اصول طراحی نورپردازی هوشمند به شرح زیر هستند:

۱- حتماً این سیستم باید قابلیت کنترل داشته باشد. یعنی امکان مدیریت توسط افرادی که در فضا حضور دارند، فراهم شود.

۲- از طرف از فناوری‌های نوین هوشمند و ارتباطات بی‌سیم برای کنترل سیستم روشنایی استفاده می‌شود. برای مثال بلوتوث یا WIFI، ۲ سیستم بسیار پرکاربرد برای نورپردازی هوشمند شناخته شده‌اند.

۳- همچنین در این سیستم روشنایی از سنسور، تایمر، نرم‌افزارهایی برای برنامه‌ریزی زمان روشن و خاموش شدن سیستم روشنایی و سوئیچ‌ها استفاده می‌شود.

۴- تنوع رنگ و روشنایی نیز از دیگر ویژگی‌های سیستم روشنایی هوشمند به حساب می‌آید.

 


بیشتر بخوانید: سیستم روشنایی هوشمند و قابلیت های آن


 

اجزای سیستم روشنایی هوشمند

در صورتی که تصمیم گرفته‌اید برای محیط کار یا در خانه خود سیستم روشنایی هوشمند را طراحی کنید، شما به تجهیزات زیر نیاز دارید:

منبع نوری

مهم‌ترین رکن راه‌اندازی سیستم روشنایی، منبع نوری مورد استفاده است. به هر حال این منبع نوری میزان مصرف انرژی را تعیین می‌کند. شما باید منبعی را انتخاب کنید که هم از نظر روشنایی و رنگ استاندارد باشد و هم نصب آن در سیستم روشنایی هوشمند، راحت و بدون دردسر انجام شود. در حال حاضر شما می‌توانید از چراغ‌های LED و فیبر نوری تزئینی استفاده کنید. این دو منبع نوری، کاربرد بسیار زیادی در سیستم روشنایی هوشمند دارند.

استفاده از سنسورها

همانگونه که در قسمت قبل توضیح دادیم، سیستم روشنایی هوشمند به سیستمی گفته می‌شود که با برقراری یکسری ارتباطات، امکان کنترل زمان روشن و خاموش شدن منبع نوری را فراهم می‌کند. برای مثال شما می‌توانید سنسور حرکتی را در نورپردازی لحاظ کنید تا زمانی در محیط راه می‌روید، حرکت شما باعث روشن و خاموش شدن لامپ‌ها شود. یا اینکه می‌توانید سنسور دمایی را لحاظ کنید. برای مثال وقتی دما تغییر می‌کند، شدت روشنایی کم و زیاد می‌شود.

کنترلگر

شما با استفاده از کنترلگر می‌توانید مدیریت سیستم روشنایی هوشمند را در دست بگیرید. برای مثال فرض کنیم که شما گاهی اوقات می‌خواهید رنگ و شدت نور را متناسب با نیاز خود تعیین کنید. مهمان به منزل شما آمده و باید تغییراتی در سیستم روشنایی بدهید. در چنین شرایطی می‌توانید از کنترلگرها استفاده کنید.

ارتباطات در سیستم روشنایی

برای کنترل سیستم روشنایی هوشمند، می‌توان از پروتکل‌های اینترنتی یا از بلوتوث استفاده کرد. برای مثال اگر سیستم روشنایی مجهز به WIFI باشد، در هر جایی که باشید می‌توانید سیستم روشنایی را خاموش و روشن کنید. در این صورت اگر به سفر بروید و نمی‌خواهید خانه برای مدت زمان طولانی خاموش باشد، می‌توانید همزمان با غروب آفتاب، سیستم روشنایی را با WIFI از راه دور، روشن کرده و سپس در هنگام صبح خاموش کنید.

استفاده از فیبر نوری در سیستم روشنایی هوشمند

مزایای استفاده از فیبر نوری در سیستم روشنایی هوشمند

همانگونه که گفتیم، یکی از بهترین روش‌های نورپردازی در سیستم روشنایی هوشمند، فیبر نوری نام دارد. در این روش از رشته‌های پلاستیکی یا شیشه‌ای استفاده می‌شود که در هسته مرکزی آن‌ها، ماده‌ای برای انعکاس نور وجود دارد. شما با استفاده از این رشته‌ها می‌توانید هر طرحی که برای سیستم روشنایی هوشمند مدنظر دارید، به راحتی اجرا کنید. رایج‌ترین طرحی که در ساختمان‌های مسکونی نیز کاربرد بسیار زیادی دارد، سقف کهکشانی است. برای مثال در اتاق خواب یا حتی برای آشپزخانه می‌توانید پارچه پی‌وی‌سی با طرح کهکشانی را در سقف نصب کرده و در پشت پارچه، رشته‌های فیبر نوری را به‌گونه‌ای قرار دهید که وقتی روشن می‌شود، آسمان پرستاره را نظاره‌گر باشید. مهمترین دلایل استفاده از فیبر نوری در سیستم روشنایی هوشمند عبارتند از:

۱-    میزان مصرف انرژی پایین

در حال حاضر فیبر نوری نسبت به سایر روش‌های نورپردازی، کمترین مصرف انرژی را دارد. بنابراین اگر می‌خواهید یک فضای بزرگ را نورپردازی کنید، با استفاده از رشته‌های فیبر نوری دغدغه‌ای برای مصرف انرژی نخواهید داشت.

۲-    ایمنی بالا

با توجه به اینکه در رشته‌های فیبر نوری جریان برق وجود ندارد و شما فقط در هسته مرکزی انعکاس نور را مشاهده می‌کنید، بنابراین ایمنی بسیار بالایی دارد. حتی در حمام یا محیط‌هایی همانند استخر نیز می‌توانید از رشته‌های فیبر نوری برای سیستم روشنایی هوشمند استفاده کنید.

۳-    نصب آسان

همانگونه که گفتیم، رشته‌های فیبر نوری انعطاف‌پذیری بسیار بالایی دارند. همین مسئله کمک می‌کند تا هر طرحی که مدنظر دارید را به راحتی بتوانید در رشته‌های فیبر نوری اجرا کنید.

۴-    تعمیر آسان

اگر مشکلی برای رشته‌های فیبر نوری در سیستم روشنایی هوشمند به وجود بیاید، به راحتی می‌توان بخش آسیب دیده را تعمیر کرد و محدودیتی برای شما وجود نخواهد داشت.


بیشتر بخوانید: مزایا و معایب استفاده از روشنایی فیبر نوری


 

کلام آخر

همانگونه که در این مطلب متوجه شدید، فیبر نوری و سیستم روشنایی هوشمند، در حال حاضر جایگاه ویژه‌ای را در نورپردازی شهری، ساختمان‌های اداری و تجاری به‌دست آورد‌اند. اگر شما به دنبال یک مجموعه حرفه‌ای برای خرید تجهیزات مورد نیاز جهت نورپردازی با فیبر نوری می‌گردید، پیشنهاد ما به شما این است که همین اکنون به سایت تیدا لایت مراجعه کنید. تمامی تجهیزات با گارانتی در اختیار شما قرار می‌گیرد. حتی اگر می‌خواهید یک گروه حرفه‌ای وظیفه طراحی سیستم روشنایی هوشمند با فیبر نوری را برای شما برعهده بگیرد،  می‌توانید بر روی کمک تیم تیدا لایت حساب کنید.